torsdag 28 september 2017

Sverige behöver en ansvarsfull ekonomisk politik

Regeringens budgetproposition bygger på klassisk socialdemokratisk politik med högre skatter, mer bidrag, ingen satsning på företagande och rent allmänt stora utgifter.

Vi moderater anser att den ekonomiska politiken behöver stramas upp. Det är en förutsättning för att rusta Sverige inför de dagar då ekonomin vänder ner och för att vi ska kunna gå igenom svårare tider.
Sverige behöver en budget för de som arbetar, vill arbeta och har arbetat. Att fler arbetar är avgörande för att Sverige skall utvecklas positivt. Sverige har stora problem såsom illa fungerande integration samt brist på lag och ordning. Dessutom måste det stå utom all tvivel att välfärden finns tillgänglig när den behövs.

Just nu råder det högkonjunktur men för eller senare kommer det en ny lågkonjunktur med ekonomiska nedgångar. Den senaste lågkonjunkturen klarade Sverige bättre än stora delar av omvärlden tack vare Alliansens restriktiva finansiella politik med satsningar på att arbete, och företagande. Socialdemokraternas vidlyftiga utgifter handlar snarare om att lösa regeringens problem än Sveriges problem. Sverige behöver en annan ekonomisk politik än den de rödgröna står för.

Bidragens samlade andel av den svenska ekonomin måste minska. Regeringens utgiftsökningar för ineffektiva åtgärder stoppas. Det samlade skattetrycket och skatterna för alla som jobbar sänkas. I den moderata budgetmotionen kommer omprioritera över 40 miljarder kronor att omprioriteras för de reformer som Sverige behöver.

Tre delar är särskilt viktiga för att strama upp den ekonomiska politiken:
1. Genomför en omfattande bidragsreform
- Bidragstak
- Strikt arbetslinje för försörjningsstödet
- Kvalificering till de svenska ersättningssystemen
- A-kassan som riktig omställningsförsäkring
2. Avveckla regeringens utgiftstryck
- Besparingar kan göras på exempelvis Arbetsförmedlingen, Migrationsverket och bostadssubventioner
3. Ansvarsfulla skatteprioriteringar, exempelvis skärpta skattetillägg för de som fuskar med skatten

Sverige behöver en annan ekonomisk politik än den som regeringen för.