lördag 30 september 2017

En budget för ökad trygghet



 
En av statens kärnuppgifter är att garantera lag och ordning. Respekt för och tillit till rättsstaten är grunden för ett fungerande samhälle. Därför behöver fler brott utredas och klaras upp än vad som är fallet idag. Det är på tok för enkelt att vara kriminell i dagens Sverige. Det räcker inte med tomma hot eller innehålls lösa löften för att öka tryggheten. Istället behövs resursförstärkning till polisen. Ökade ekonomiska resurserna är nödvändigt för att polisen skall kunna utföra sitt arbete. För att reducera de kriminellas framfart behövs det fler poliser och att poliserna väljer att stanna kvar i yrket. Därför innehåller det Moderata budgetförslaget resursförstärkningar om 10 miljarder till polisen över en treårsperiod, Det är den största satsningen på lag och ordning i Sverige på över 20 år. I det ökade anslaget ingår en lönesatsning som motsvarar 3000 kronor per polis och månad. Dock är det viktigt att påpeka att i slutändan kan beloppet variera eftersom det är arbetsmarknadens parter som förhandlar om lönerna.


Vi moderater anser att ler brott ska utredas och klaras upp inom rimlig tid. Med årets budgetförslag stärker vi rättskedjan med ökad resurser till Åklagarmyndigheten, Sveriges domstolar och Kriminalvården. Satsningarna vill vi genomföra i kombination med en bred kriminalpolitisk reformagenda med straffskärpningar för den som begår flera brott och för brott som har kopplingar till kriminella gäng,


 

torsdag 28 september 2017

Sverige behöver en ansvarsfull ekonomisk politik

Regeringens budgetproposition bygger på klassisk socialdemokratisk politik med högre skatter, mer bidrag, ingen satsning på företagande och rent allmänt stora utgifter.

Vi moderater anser att den ekonomiska politiken behöver stramas upp. Det är en förutsättning för att rusta Sverige inför de dagar då ekonomin vänder ner och för att vi ska kunna gå igenom svårare tider.
Sverige behöver en budget för de som arbetar, vill arbeta och har arbetat. Att fler arbetar är avgörande för att Sverige skall utvecklas positivt. Sverige har stora problem såsom illa fungerande integration samt brist på lag och ordning. Dessutom måste det stå utom all tvivel att välfärden finns tillgänglig när den behövs.

Just nu råder det högkonjunktur men för eller senare kommer det en ny lågkonjunktur med ekonomiska nedgångar. Den senaste lågkonjunkturen klarade Sverige bättre än stora delar av omvärlden tack vare Alliansens restriktiva finansiella politik med satsningar på att arbete, och företagande. Socialdemokraternas vidlyftiga utgifter handlar snarare om att lösa regeringens problem än Sveriges problem. Sverige behöver en annan ekonomisk politik än den de rödgröna står för.

Bidragens samlade andel av den svenska ekonomin måste minska. Regeringens utgiftsökningar för ineffektiva åtgärder stoppas. Det samlade skattetrycket och skatterna för alla som jobbar sänkas. I den moderata budgetmotionen kommer omprioritera över 40 miljarder kronor att omprioriteras för de reformer som Sverige behöver.

Tre delar är särskilt viktiga för att strama upp den ekonomiska politiken:
1. Genomför en omfattande bidragsreform
- Bidragstak
- Strikt arbetslinje för försörjningsstödet
- Kvalificering till de svenska ersättningssystemen
- A-kassan som riktig omställningsförsäkring
2. Avveckla regeringens utgiftstryck
- Besparingar kan göras på exempelvis Arbetsförmedlingen, Migrationsverket och bostadssubventioner
3. Ansvarsfulla skatteprioriteringar, exempelvis skärpta skattetillägg för de som fuskar med skatten

Sverige behöver en annan ekonomisk politik än den som regeringen för.

Missnöjespartier är sig lika varehelst de dyker upp


Vid det tyska valet till Bundestag deltog jag som valobservatör på uppdrag av OSCE PA. Valet förlöpte väl i enlighet med internationella konventioner och den tyska grundlagen. Medborgarnas rättigheter, integritet och demokratiska principer beaktades fullt ut. Vad som däremot slog mig i mötet med de partier som deltog i valet var att ett parti särskilde sig från de övriga i sin retorik. Retoriken var på intet sätt ny, tvärtom ytterst välbekant.

Det råder enligt partiet åsiktsförtryck, media vägrade publicera deras material, de fick inte arrangera debatter och möten, de fick inte hyra lokaler. Dessutom är media korrupt liksom politik och myndigheter. De allena står på medborgarnas sida och arbetar för att avslöja oegentligheterna som pågår i det tyska samhället gentemot vanliga människor. Invandrare ser de som ett hot gentemot det tyska samhället, kulturen och medborgarna. Vilket är partiet? Alternative für Deutschland (AfD) systerparti med de svenska Sverigedemokraterna (SD). Som jag nämnde kändes argumentationen igen, problembeskrivningen och förslagen till lösningar. Min slutsats är att dessa så kallade missnöjespartier, oavsett var de dyker upp använder liknande retorik.

En majoritet av väljarna genomskådar vad partier som AfD och SD står för och finner deras politik osmaklig. Ett parti som har sin politiska hemvist i misstro, bristande tillit och respekt för andra människor har aldrig någon sin bidragit till en positiv samhällsutveckling och det kommer de inte att göra nu heller.